Dagexcursie eendenkooi Waardenburg en arboretum Belmonte

 

Bezoek eendenkooi Waardenburg en arboretum Wageningen

In Nederland hebben ongeveer 1800 eendenkooien gelegen en gefunctioneerd.
Eendenkooien zijn van oudsher onlosmakelijk verbonden met het rivierengebied. Deze vangkooien waren oorspronkelijk bedoeld om eenden voor consumptie mee te vangen. Vandaag de dag zijn de bewaard gebleven eendenkooien vaak natuurpareltjes, waar dieren en planten in een beschutte omgeving kunnen leven. Een groot aantal daarvan lag in het Gelders rivierengebied.
Vooraf aan het bezoek van de eendenkooi in Waardenburg zal Jan Taat een lezing verzorgen over dit onderwerp.
Datum lezing: maandag 19 september 2016
Tijd: 20.00 uur
Locatie: De Kemphaan Venray

Hebt u vragen als:
Waarom lagen eendenkooien in het Gelders rivierengebied, hoe zijn ze ontstaan en wat is er in het landschap nog van terug te vinden? De opkomst en de neergang van de eendenkooi. Hoe is een eendenkooi opgebouwd en wat is de werking van een eendenkooi. Wat is het Gelders model en wat deed de kooiker als het geen vangstseizoen is. Jan Taat, werkzaam als vrijwillig educatief boswachter bij het Geldersch Landschap, zal tijdens deze presentatie op al deze vragen een antwoord  geven?

Dagexcursie naar de
eendenkooi Waardenburg en arboretum Wageningen
Datum: zaterdag 1 oktober
Vertrek 8.30 uur bij de Gamma in Venray.
Excursie van 10.00 tot 12.00 uur.

Op zaterdag 1 oktober zal Jan ons rondleiden in de eendenkooi van Staatsbosbeheer in het komgrondenreservaat ’t Broek in Waardenburg. De Waardenburgse eendenkooi is maar liefst 500 jaar oud en is een van de mooiste eendenkooien die Staatsbosbeheer beheert. Rondom de rustieke kooiplas staan oeroude knotessen en knotwilgen met prachtige eikvarens op de stam. In de eendenkooi heeft zich een rijk planten- en dierenleven ontwikkeld met plantensoorten zoals vogelmelk, groot springzaad en glidkruid. Ook schuilen er in alle rust talloze vogelsoorten op de kooi zoals de boomkruiper en de boomklever, de bosuil en de kerkuil, héél veel winterkoninkjes, grote zilverreigers, diverse soorten eenden en ook de prachtige ijsvogel.


Lunch
Na het bezoek aan de eendenkooi vertrekken we naar Uit-spanning het stroomhuis Neerijnen. In dit historisch gebouw is de benedenverdieping getransformeerd tot een horeca gedeelte, hier gebruiken we de lunch.


Historie het Stroomhuis
Het Stroomhuis is een oud schakelstation van de Nuon; een karakteristiek pand met een monumentale, industriële uitstraling. Het bijzondere gebouw dateert van 1951 en ligt op de grens van bos en weiland, vlakbij de uiterwaarden van de Waal, tussen de landgoederen van de kastelen Neerijnen en Waardenburg. In 1989 was het Stroomhuis voor het laatst als schakelstation in gebruik. Tussen 1991 en 2001 vonden op initiatief van de Kunststichting Neerijnen in het Stroomhuis tal van tentoonstellingen en bijzondere culturele projecten plaats. Zij vestigden daarmee een reputatie in het Rivierengebied en ver daarbuiten. Hiermee sloten zij bovendien aan bij het bijzondere gegeven, dat aan de Noordelijke rivieroever van de Waal veel kunstenaars wonen en werken. Zij voelen zich verbonden met het bijzondere landschap van rivier, uiterwaarden, Hollandse luchten en vergezichten.


Bezoek Arbortum
Om uiterlijk 13.45 uur vertrekken we naar het Arboretum Belmonte in Wageningen. Het park is gelegen op de Wageningse berg.

De Wageningse Berg is steil. In de derde ijstijd liep een ijstong door de Gelderse Vallei die de weke bodem aan beide kanten voor zich uit stuwde. In het oosten ontstond zo het Veluwemassief met de Wageningse Berg.

De Utrechtse Heuvelrug met de Grebbeberg werd in het westen gevormd. Door het ijs in de rivierbedding kon de Rijn niet meer naar het noorden stromen en boog af naar het westen.

 

Toen het ijs smolt, werd de door de ijstong uitgeduwde grond afgevoerd door de rivier, waardoor de steile wanden van Wageningse Berg en Grebbeberg ontstonden.

Landgoed
Het landgoed Belmonte werd eind achttiende eeuw gesticht door Thierry Juste, baron De Constant Rebecque de Villars. Hij bouwde rond 1845 een pompeuze villa in Italiaanse stijl op het hoogste punt van Belmonte. Zijn schoonvader kocht stukken grond en uiteindelijk was het landgoed een aansluitend geheel van zeventien hectaren. Jarenlang bewoonden baronnen en baronessen het huis, dat in 1936 in het bezit kwam van Stichting Het Gelders Landschap. Helaas werd het landgoed aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verwoest. Van het huis resteerde slechts een ruïne en veel bomen waren zwaar gehavend. Wageningen UR (toen nog de Landbouwuniversiteit) kocht het landgoed in 1951 voor een klein bedrag om haar botanische tuin De Dreijen uit te kunnen breiden.

Het herstel van Belmonte en de aanleg van het arboretum waren in 1954 al zover gevorderd, dat de botanische tuin open kon. Er stonden toen, behalve de oorspronkelijke bomenstrook in het midden van de tuin, alleen nog maar kleine bomen. Loofbomen, want van coniferen en andere naaldbomen bestonden al veel collecties. Belmonte telt maar weinig naaldbomen. De ideeën voor het ontwerp en de beplanting kwamen van professor Bijlhouwer en professor Venema.
Alleen al de bijzondere ligging van Belmonte maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard. Niet voor niets kreeg het landgoed de naam Belmonte, wat mooie berg betekent. Wanneer u langs de bergrand aan de zuidkant van de tuin wandelt, wordt u verrast door schitterende vergezichten. Hier kunt u genieten van het uitzicht over de Neder-Rijn, met aan de overkant het karakteristieke Betuwse land: de dijken, de weilanden met knotwilgen en de boerderijen. Bij helder weer kunt u tot aan de Waalstad Nijmegen kijken.

Daarnaast is deze tuin (of dit park) één van de grote botanische tuinen in Nederland met bijzondere collecties bomen, struiken en heesters. En die zijn ook nog allemaal voorzien van een eigen naambordje! De ligging, de collecties maar ook het gebruik als wandel- of stadspark maken het Belmonte Arboretum tot een bijzondere plek.

Om half drie start de rondleiding, welke verzorgd wordt door gidsen van het IVN Zuidwest Veluwe- zoom.
We sluiten de middag af met een kop koffie in het Koetshuis.
Rond 5 uur vertrekt de bus weer richting Venray.

Opgeven
De kosten zijn 30 euro: dit is incl. lezing, busreis, excursie eendenkooi, rondleiding Arboretum en de koffie in het Koetshuis. De lunch in Stroomhuis Neerijnen is voor eigen rekening.
Opgeven uiterlijk maandag 26 september 2016 via: info@ivn-geysteren-venray.nl
Plaatsing is pas definitief indien u het bedrag over gemaakt hebt op rekeningnummer:
NL36RABO 0156 3203 39 t.n.v. I.V.N.Geijsteren-Venray onder vermelding van:
Lezing en dagexcursie 1 oktober Waardenburg

 

 

 

IVN Geysteren Venray